Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słonecznikowiec to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem maślano kajmakowym, udekorowane karmelizowanym słonecznikiem.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 126
Królowa grilla :)
Odsłon: 1239
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 126
Królowa grilla :)
Odsłon: 1239
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 185
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 234
Składniki
Przygotowanie. Foremkę o wymiarach 13x28 cm. smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam do foremki po to, aby podczas pieczenia nie odchylał się od foremki, bo wtedy brzegi ciasta mogą wyjść nierówne) Piekarnik rozgrzewamy do 160℃
Biszkopt. 4 białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to 15 minut). Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 4 żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wlewamy 4 łyżki oleju. Do masy jajecznej przesiewamy1 szkl. mąki pszennej, oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec przesiewamy 2 łyżki kakao i mieszamy. Przelewamy masę do foremki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 160 ℃ przez 35-40 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze) Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na chwilę na bok.
Poncz. W 1/4 wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Gdy kawa przestygnie wlewamy 2 łyżki wódki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Karmelizowany słonecznik. Do garnuszka wsypujemy 0,5 szkl. cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mleka i 120 g masła. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Wsypujemy 300 g słonecznika i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Przekładamy słonecznik na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (jest to ta największa i płaska blaszka). Słonecznik rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 10 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Ja piekłam 8 minut) Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kruszymy słonecznik palcami.
Krem maślano kajmakowy. 200 g miękkiego masła ucieramy na puszysto na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty. Dodajemy po łyżce 510 g masy kajmakowej i ubijamy na niskich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
Składanie ciasta i dekoracja. Dolny blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Wykładamy 3/4 kremu maślano kajmakowego. Nakładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy ponczem. Kładziemy resztę kremu, na górę posypujemy pokruszonym karmelizowanym słonecznikiem Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.