Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słonecznikowiec to przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem maślano kajmakowym, udekorowane karmelizowanym słonecznikiem.
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 250
Prosty przepis na pyszny bigos. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, da...
Odsłon: 104
Proste do przygotowania, pyszne żeberka wieprzowe pieczone w towarzystwie kap...
Odsłon: 386
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 900
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 250
Prosty przepis na pyszny bigos. Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, da...
Odsłon: 104
Proste do przygotowania, pyszne żeberka wieprzowe pieczone w towarzystwie kap...
Odsłon: 386
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 900
Składniki
Przygotowanie. Foremkę o wymiarach 13x28 cm. smarujemy masłem i wykładamy papier do pieczenia (papier przyklejam do foremki po to, aby podczas pieczenia nie odchylał się od foremki, bo wtedy brzegi ciasta mogą wyjść nierówne) Piekarnik rozgrzewamy do 160℃
Biszkopt. 4 białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy się spienią wsypujemy szczyptę soli, a gdy już prawie się ubiją wsypujemy stopniowo 3/4 szklanki cukru. Od momentu wsypania cukru miksujemy około 12 minut (cały proces ubijania białek od początku do końca to 15 minut). Zmniejszamy obroty miksera do najniższych i dodajemy po jednym 4 żółtka. Miksujemy krótko do połączenia i wlewamy 4 łyżki oleju. Do masy jajecznej przesiewamy1 szkl. mąki pszennej, oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Na koniec przesiewamy 2 łyżki kakao i mieszamy. Przelewamy masę do foremki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 160 ℃ przez 35-40 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze) Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i gdy foremka lekko wystygnie wyciągamy biszkopt z foremki. Ściągamy papier i pozostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. Dolny blat wsadzamy do foremki w której był pieczony, a górny blat biszkoptu odkładamy na chwilę na bok.
Poncz. W 1/4 wrzącej wody rozpuszczamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Gdy kawa przestygnie wlewamy 2 łyżki wódki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Karmelizowany słonecznik. Do garnuszka wsypujemy 0,5 szkl. cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki mleka i 120 g masła. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Wsypujemy 300 g słonecznika i gotujemy 2 minuty ciągle mieszając. Przekładamy słonecznik na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia (jest to ta największa i płaska blaszka). Słonecznik rozprowadzamy po całej blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół na środkowej półce w 180 ℃ przez 10 minut. (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba to mieć na uwadze. Ja piekłam 8 minut) Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu kruszymy słonecznik palcami.
Krem maślano kajmakowy. 200 g miękkiego masła ucieramy na puszysto na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty. Dodajemy po łyżce 510 g masy kajmakowej i ubijamy na niskich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji.
Składanie ciasta i dekoracja. Dolny blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Wykładamy 3/4 kremu maślano kajmakowego. Nakładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy ponczem. Kładziemy resztę kremu, na górę posypujemy pokruszonym karmelizowanym słonecznikiem Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.