Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła, kajmaku i chrupiącego, karmelizowanego słonecznika to prawdziwa uczta dla podniebienia! Słonecznikowiec to proste w przygotowaniu i bardzo smakowite ciasto przekładane. Idealne dla wielbicieli słodkich ciast z kremem i nie tylko.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3947
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415342
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2531
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3947
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415342
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2531
Składniki
Przygotuj ciasto biszkoptowe. Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną masę, na najwyższych obrotach miksera. Możesz dodać do nich szczyptę soli, by lepiej się ubijały. W międzyczasie, stopniowo do ubijanych białek dodawaj cukier.
Cały czas miksując, dodawaj do ubitych białek po jednym żółtku.
Do masy jajecznej dodaj przesiane: budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę, najlepiej przy pomocy drewnianej lub silikonowej szpatułki.
Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniem.
Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe blaty.
Przygotuj prażony słonecznik. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie.
Słonecznik odstaw do ostudzenia.
Przygotuj masę słonecznikową. Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta biszkoptowego nasącz połową zaparzonej kawy. Wyłóż 2/3 masy słonecznikowej. Pozostałą kawą nasącz drugi blat ciasta biszkoptowego i przykryj ciasto. Na wierzch rozsmaruj 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
Smacznego!