Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietankowiec to lekkie, kolorowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia lub uroczystości rodzinne!
Forma do babki o średnicy 22-23 cm
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 30
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 390
Błyskawiczny obiad z koprem włoskim w aromatycznym sosie serowym.
Odsłon: 30
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 390
Składniki
Każdą galaretkę (malinową, pomarańczową i truskawkową) rozpuść oddzielnie w 350 ml wrzątku. Wylej do półmisków albo pojemników.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie schłódź w lodówce do momentu aż galaretki całkowicie stężeją.
Gdy galaretki stężeją, pokrój je w kostkę o boku około 2 cm. Pokrojone galaretki delikatnie wymieszaj razem w dużej misce i wstaw ponownie do lodówki na czas przygotowywania bazy.
Przygotuj bazę śmietanowca. 2 galaretki cytrynowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj aż całkowicie się rozpuszczą. Odstaw do lekkiego przestudzenia (galaretka powinna być letnia, ale nadal płynna).
W dużej misce umieść serek homogenizowany. Miksując na niskich obrotach, cienką strużką wlewaj przestudzoną galaretkę cytrynową. Mieszaj tylko do połączenia składników.
Do masy z serkiem dodaj pokrojone kolorowe galaretki. Delikatnie wymieszaj szpatułką, aby galaretki równomiernie się rozłożyły.
Masę wylej do formy na babkę. Przełóż ją do lodówki do stężenia na całą noc.