Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny lekki tort dla każdego łasucha. Niech dopisek "bezglutenwy" Was nie przeraża. Tort jest prosty i smakuje każdemu:)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11209
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6444
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13438
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5206
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Kostkę masła roztopić w garnuszku i wrzące wlać do ciasta. Dodać skórkę z cytryn. Zmiksować tylko do połączenia. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, by dobrze przestygł. Lekko naponczować sokiem z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier a następnie żółtka. Mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i bardzo delikatnie wymieszać do połączenia. Na koniec dodać skórkę z cytryny lub aromat. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 st. C. Wyjąć z piekarnika, by dobrze przestygł. Następnie kroimy go na dwa blaty i ponczujemy sokiem z cytryny.
Zimny serek mascarpone i śmietankę oraz cukier puder miksujemy, zaczynając od niskich obrotów, a gdy składniki nieco się połączą, możemy zwiększyć obroty miksera. Krem ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywny. Gotowym kremem przekładamy blaty wcześniej nasączonego biszkoptu, na każdej warstwie kremu umieszczając owoce. U mnie borówki i maliny. Całość schładzamy a w tym czasie przygotowujemy krem do dekoracji.
Jak poprzednio zimny serek mascarpone i śmietankę oraz cukier puder miksujemy, zaczynając od niskich obrotów, a gdy składniki nieco się połączą, możemy zwiększyć obroty miksera. Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego. Krem ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywny. Połową kremu pokrywamy tort a resztą dekorujemy za pomocą rękawa lub w dowolny ulubiony przez siebie sposób. Całość dopełniamy owocami. Gotowe:) Opis może jest dość długi, ale w praktyce wykonanie nie jest trudne czy nadmiernie czasochłonne. Życzę smacznego:)