Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto śmietanowiec przypomina nieco sernik na zimno. Jest delikatne niczym ptasie mleczko, słodkie, a zarazem kwaskowe. Po prostu pyszne. Co bardzo ważne, śmietanowiec należy do ciast, które zawsze się udają i to nawet tym, którzy nie mają zbyt dużego doświadczenia z przygotowaniem ciast. Ponadto, jest to przepis bardzo podatny na modyfikacje. Nie masz ochoty na brzoskwinie? Nic prostszego: sięgnij po inne owoce, które akurat masz pod ręką lub dodaj do masy ulubione aromaty i dodatki.
Uwielbiam jesień za grzybobranie. Wspaniale jest móc przygotować z własnoręcz...
Odsłon: 735
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 232
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1365
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 451
Uwielbiam jesień za grzybobranie. Wspaniale jest móc przygotować z własnoręcz...
Odsłon: 735
Polecam. Smaczne, pożywne danie. Szczególnie smakuje po grzybobraniu.
Odsłon: 232
Wyrazisty sos świetnie podkreśla smak ryby.
Odsłon: 181
Osobiście lubię śniadanie na ciepło. Ten przepis to zapewnia oraz dba o to by...
Odsłon: 1365
Syta jesienna zupa.
Odsłon: 451
Składniki
Oddziel brzoskwinie od syropu. Owoce pokrój na kawałki. Syrop rozcieńcz wodą (mniej więcej pół na pół) i połącz z sokiem z cytryny. Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Wyłóż formę o wymiarach 25x35 cm papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem (na wysokich obrotach) na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier, a następnie – po jednym żółtku.
Przesiej do masy jajecznej mąkę i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie ciasto wymieszaj szpatułą i przelej do formy. Wstaw do nagrzanego wcześniej do 180°C piekarnika. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Odstaw do wystudzenia. Przekrój na dwa blaty. Nasącz je ponczem z syropu z brzoskwiń.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Ubij „na sztywno” mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Szpatułą wymieszaj bitą śmietanę z kwaśną. Połącz 2-3 łyżki masy śmietanowej z przestudzoną, ale wciąż płynną żelatyną. Tak przygotowaną wymieszaj z resztą masy.
Przełóż blaty biszkoptu około połową masy śmietanowej. Drugą część wyłóż na wierzch i wyrównaj. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki.
W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale zmniejsz ilość wody do 300 ml. Ułóż na wierzchu śmietanowca pokrojone brzoskwinie, ostrożnie zalej lekko przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny.