Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie "ciasto bez pieczenia", idealne na gorące dni lub imprezy.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 111
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 57
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 128
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3706
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 111
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 57
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 128
Faworki, nazywane także chrustem, to słodki przysmak, którego nie może zabrak...
Odsłon: 3706
Składniki
Dzień wcześniej należy przygotować 3 różne galaretki.Rozpuścić 1 galaretkę w półtorej szklanki wody.Wylać na w miarę płaskie naczynia.Dnia następnego galaretki pokroić w kosteczki.
Formę do ciasta- najlepiej nadaje się okrągła tortownica o średnicy 27-30 cm- wysmarować dokładnie tłuszczem by nam pianka potem ładnie odchodziła od boków.
Żelatynę wcześniej namoczyć w proporcjach około 12,5 g i 37,5 g (cała żelatyna ma 50 g).Namoczoną żelatynę rozpuścić w kubeczkach i zostawić do wystudzenia(nie może być gorąca bo się śnieżka zważy).
Miksujemy niepełną szklankę schłodzonego mleka z jedną śnieżką.Tuż przed całkowitym zmiksowaniem na sztywno wlewamy mniejszą żelatynę i sekundkę miksujemy, by ją rozprowadzić w śmietance.Wylewamy śnieżkę na tortownicę i wstawiamy do lodówki na 10 minut do stężenia.
Wysypujemy na stężałą śnieżkę galaretki uprzednio pokrojone w kostki. Miksujemy pozostałe 3 śnieżki z 3 niepełnymi szklankami mleka.Tak jak poprzednio dodajemy żelatynę i szybko wylewamy na galaretki.Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Można udekorować owocami (ja tu użyłam winogrona ale pięknie wyglądają ananasy w połączeniu z borówkami i mandarynkami, lub brzoskwinie z bananami) i zalać galaretką rozrobioną w proporcjach 2 galaretki/ 3 szklanki wody. Galaretka ta musi być zimna by się pianka nie rozpuszczała bo powstanie brzydki biały osad na wierzchu.