Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 08-02-2025
dziś zapraszam na bardzo łatwe, szybkie i tanie ciasto śmietanowe, które wychodzi delikatne, puszyste i smakuje jak sernik.
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26567
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26959
Super propozycja na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Odsłon: 2211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 26567
Przepis dnia
Na Wigilijnym stole króluje oczywiście karp. Warto jednak przygotować również...
Odsłon: 26959
Składniki
Składniki na ciasto dajemy do miski (białka odkładamy do masy śmietanowej)
zagniatamy, dzielimy na dwie części, jedną dajemy do zamrażarki a drugą wykładamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
MASA ŚMIETANOWA
*przed przygotowaniem ciasta śmietanę wyciągamy z lodówki
Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier i długo miksujemy do jego rozpuszczenia, ja miksowałam ok 8 minut-to bardzo ważne
Następnie do piany dodajemy śmietanę, budynie i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia
masę wykładamy na ciasto i trzemy na masę ciasto z zamrażarki
ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 45 min, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Oprószamy cukrem pudrem.
I gotowe, ciasto jest pyszne, delikatne polecam serdecznie