Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śmietanowiec z galaretkami to jeden z najprostszych do zrobienia deserów, a jednocześnie jeden z najbardziej efektownych. Jeśli masz taką możliwość, przygotuj kolorowe galaretki odpowiednio wcześniej (nawet poprzedniego dnia), co znacznie przyspieszy stworzenie pysznego śmietanowca.
Forma do babki z kominem 22 cm
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 475
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 550
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10169
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2310
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 10029
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 475
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 550
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10169
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2310
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 10029
Składniki
Przygotuj galaretki (każdą z osobna) zgodnie z opisem na opakowaniu, ale z mniejszą wody (po 350-400 ml na opakowanie). Gdy lekko przestygną, przelej je do foremek – najlepiej do płaskich, prostopadłościennych pojemników (będzie ci łatwiej pokroić galaretki w kostkę).
Odstaw galaretki do całkowitego wystudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, przełóż je do lodówki. Schłodzone galaretki pokrój w kostkę.
Ubij dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj do śmietany cukier waniliowy.
W osobnym naczyniu połącz jogurt z rozpuszczoną w gorącej (ale nie wrzącej) wodzie żelatyną. Delikatnie wymieszaj śmietanę z jogurtem, a następnie wmieszaj w masę śmietanową pokrojone galaretki.
Przełóż masę śmietanową z galaretkami do wyłożonej folią spożywczą formy na babkę z kominem o średnicy 22 cm. Wyrównaj. Wstaw na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Przed podaniem wyjmij deser z formy, pomagając sobie folią. Ułóż śmietanowca do góry dnem na dużym talerzu. Przechowuj w lodówce.