Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny przekładaniec, który każdego dnia jest coraz lepszy. Ma się wrażenie, że ciasto dojrzewa z czasem :)
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3488
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14775
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3488
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14775
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce (25 cm x 30 cm) wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez 20 minut, aż zrobią się rumiane.
Następnie gotujemy krem. Śmietanę, cukier waniliowy, cukier i mąkę rozprowadzamy w jednym naczyniu do uzyskania gładkiej masy. Mleko zagotowujemy, a następnie dodajemy śmietanę. Mieszamy, aż masa zacznie się gotować. Masa będzie miała konsystencję budyniu. Wylewamy połowę masy na pierwszy blat, posypujemy połową orzechów, przykrywamy drugim blatem, wylewamy drugą połowę masy i posypujemy drugą połową orzechów, przykrywamy trzecim blatem. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Następnie przygotowujemy czekoladę: Śmietankę zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę i łyżkę miodu. Odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy, którą wylewamy na wystudzone ciasto. Zostawiamy do wystygnięcia. Ciasto można też dodatkowo ozdobić. Wykorzystałam białą czekoladę, którą rozpuściłam i patyczkiem rozprowadziłam w formie kurzych łapek na polewie. Ciasto nadaje się do jedzenia na następny dzień, a najlepsze jest po 2-3 dniach, kiedy warstwy przejdą kremem. Smacznego :)