Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzi. Śmietanowiec z truskawkami jest efektownym, ale również bardzo prostym deserem, który uda się każdemu i za każdym razem. Delikatna, kremowa masa idealnie komponuje się z owocową galaretką oraz kruchym spodem z herbatników. Całość nie wymaga pieczenia, dlatego wręcz idealnie nadaje się na gorące dni.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54320
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 585
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5727
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54320
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 585
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5727
 
         
         
                Składniki
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody i odstaw do napęcznienia. Śmietanę wyciągnij z lodówki i ubij ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i zmiksuj krótko, aby składniki się połączyły. Kiedy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją podgrzej aż się rozpuści. Dodaj wtedy 2 łyżki jogurtu, a następnie połącz żelatynę z pozostałą częścią. Dokładnie wymieszaj, energicznie, aby całość się połączyła. Dodawaj jogurt z żelatyną do ubitej śmietany, najlepiej łyżka po łyżce. Miksuj krótko, aby nie przebić masy.
W tortownicy ułóż herbatniki, jeden obok drugiego, dość ciasno. Aby lepiej dopasowały się do kształtu formy, możesz je pokruszyć. Wlej na herbatniki masę śmietanową. Umieść na razie ciasto w lodówce, aby delikatnie stężało.
W tym czasie umyj i osusz truskawki, pokrój je na plasterki. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
Wyciągnij ciasto z lodówki po około godzinie. Ułóż truskawki równomiernie i zalej tężejącą galaretką. Odłóż z powrotem do schłodzenia.