Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedno z tych ciast, które nigdy się nie znudzi. Śmietanowiec z truskawkami jest efektownym, ale również bardzo prostym deserem, który uda się każdemu i za każdym razem. Delikatna, kremowa masa idealnie komponuje się z owocową galaretką oraz kruchym spodem z herbatników. Całość nie wymaga pieczenia, dlatego wręcz idealnie nadaje się na gorące dni.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2035
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5438
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3711
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2035
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5438
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5481
Składniki
Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach ciepłej wody i odstaw do napęcznienia. Śmietanę wyciągnij z lodówki i ubij ją na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i zmiksuj krótko, aby składniki się połączyły. Kiedy żelatyna napęcznieje, delikatnie ją podgrzej aż się rozpuści. Dodaj wtedy 2 łyżki jogurtu, a następnie połącz żelatynę z pozostałą częścią. Dokładnie wymieszaj, energicznie, aby całość się połączyła. Dodawaj jogurt z żelatyną do ubitej śmietany, najlepiej łyżka po łyżce. Miksuj krótko, aby nie przebić masy.
W tortownicy ułóż herbatniki, jeden obok drugiego, dość ciasno. Aby lepiej dopasowały się do kształtu formy, możesz je pokruszyć. Wlej na herbatniki masę śmietanową. Umieść na razie ciasto w lodówce, aby delikatnie stężało.
W tym czasie umyj i osusz truskawki, pokrój je na plasterki. Galaretkę rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.
Wyciągnij ciasto z lodówki po około godzinie. Ułóż truskawki równomiernie i zalej tężejącą galaretką. Odłóż z powrotem do schłodzenia.