Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny miodownik przekładany masą budyniową i udekorowany domowym karmelem z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ciasto jest kremowe i delikatne, wręcz rozpływający się w ustach. Najlepiej przygotować je trzy dni przed imprezą, gdyż potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć.
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4106
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 4106
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 716
Składniki
Karmel - Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i razem z pozostałymi składnikami karmelu podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do całkowitego połączenia. Odstawiamy.
Ciasto - Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części. Pierwszą i drugą pieczemy ok. 10-15 min. na złoty kolor, a na trzecią wylewamy ciepły karmel z orzechami i pieczemy 15 min. Studzimy.
Ciasto przekładamy kremem budyniowy. 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby niepowstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo chłodny budyń.