Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny miodownik przekładany masą budyniową i udekorowany domowym karmelem z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ciasto jest kremowe i delikatne, wręcz rozpływający się w ustach. Najlepiej przygotować je trzy dni przed imprezą, gdyż potrzebuje trochę czasu, aby zmięknąć.
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 308
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3167
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 31
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Polecam. Najlepsza kaczka z jabłkami.
Odsłon: 308
Pierogi warmińskie to specjał wpisany na listę produktów tradycyjnych jako dz...
Odsłon: 3167
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 31
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 152
Składniki
Karmel - Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i razem z pozostałymi składnikami karmelu podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do całkowitego połączenia. Odstawiamy.
Ciasto - Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części. Pierwszą i drugą pieczemy ok. 10-15 min. na złoty kolor, a na trzecią wylewamy ciepły karmel z orzechami i pieczemy 15 min. Studzimy.
Ciasto przekładamy kremem budyniowy. 2 szklanki mleka i cukier zagotowujemy. Pozostałe mleko mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby niepowstały grudki. Chwilkę gotujemy, aż budyń zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia. Miękką margarynę ucieramy mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodajemy stopniowo chłodny budyń.