Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 304
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2751
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14435
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 304
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2751
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 892
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14435
Składniki
Wykonanie ciasta: utrzeć margarynę z cukrem pudrem. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, amoniak i odrobinę wanilii.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą. Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki: biały bez dodatków, do drugiego dodać orzechy mielone, a do trzeciego kakao. Piec w temp. 180st. przez 30 min.
Wykonanie masy: śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę czerwoną, rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Podobnie ubić drugą śnieżkę, dodając żółtą galaretkę.
Przełożenie placka: białe ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. (ja zrobiłam odwrotnie białe ciasto, kakaowe a na wierzch orzechowe)