Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierniczki lukrowane. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 330
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 239
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1370
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 330
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 239
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1370
Składniki
Miód podgrzewamy w rondelku z cukrem i masłem a gdy składniki rozpuszczą się i połączą odstawiamy do wystygnięcia. Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy przestygniętą masę maślano-miodową, dodajemy jajko, sodę i przyprawę do pierników. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20 min. Pierniki odstawiamy do wystudzenia. Lukier: białko i cukier puder ucieramy na gładki lukier i dekorujemy pierniki. Możemy dodatkowo ozdobić kolorową posypką.