Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pierniczki lukrowane. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu.
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91043
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38575
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 308
Dzisiaj zapraszam na obowiązkowy, letni deser, który szturmem podbił serca ws...
Odsłon: 91043
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 38575
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 308
Składniki
Miód podgrzewamy w rondelku z cukrem i masłem a gdy składniki rozpuszczą się i połączą odstawiamy do wystygnięcia. Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy przestygniętą masę maślano-miodową, dodajemy jajko, sodę i przyprawę do pierników. Ciasto dokładnie wyrabiamy do czasu aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 20 min. Pierniki odstawiamy do wystudzenia. Lukier: białko i cukier puder ucieramy na gładki lukier i dekorujemy pierniki. Możemy dodatkowo ozdobić kolorową posypką.