Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śnieżny puch jest lekki jak piórko i wbrew nazwie świetnie nadaje się jako urozmaicenie każdej popołudniowej kawy, zarówno latem, jak i zimą. Ciasto złożone jest z biszkoptu przełożonego dwoma pysznymi kremami.
Blaszka 20 x 30 cm.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 33
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10313
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 33
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 94
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10313
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 107
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 949
Składniki
Ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Gdy masa stanie się gęsta i zwarta, wyłącz mikser. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie łyżką lub rózgą kuchenną.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (20 × 30 cm). Piecz w temperaturze 180°C (grzanie góra-dół) przez ok. 30 minut aż do suchego patyczka. Po upieczeniu zostaw biszkopt w formie na kilka minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Po wystudzeniu przekrój ciasto na dwa blaty.
Przygotuj krem śmietankowo-kokosowy. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z ok. 100 ml śmietanki kremówki, odstaw do przestudzenia. W osobnej misce ubij mocno schłodzoną resztę śmietanki kremówki. Stopniowo dodawaj mascarpone, łyżka po łyżce, delikatnie mieszając. Wlej przestudzoną czekoladę i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj wiórki kokosowe, mieszając całość szpatułką.
Teraz zrób krem chałwowy. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj mascarpone, miksując na niskich obrotach, aż masa stanie się jednolita. Chałwę pokrusz na małe kawałki i dodaj do kremu. Krótko zmiksuj, aby składniki się połączyły.
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją w mikrofalówce (10-20 sekund) lub w kąpieli wodnej, aż całkowicie się rozpuści.
Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki kremu chałwowego i wymieszaj, aby zahartować. Następnie szybko wmieszaj całość do reszty kremu, miksując na niskich obrotach.
Złóż teraz śnieżny puch w całość. Na spodzie rozsmaruj krem chałwowy, a na to nałóż kolejny blat biszkoptu. Wierzch udekoruj kremem śmietankowo-kokosowym. Wstaw do lodówki na minimum godzinę przed podaniem.