Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Specjał sąsiedzki to ciasto, które staje się przebojem na imieninach czy w święta. Potem przepis na wypiek krąży od drzwi do drzwi, a każda gospodyni dodaje do niego trochę własnej inwencji. I tak ze zwykłej napoleonki powstaje prawdziwy rarytas.
Forma 32x23 cm
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 8208
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41698
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4843
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45772
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 8208
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41698
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4843
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45772
Składniki
Połącz w misie miksera składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę). Wyrób hakiem na jednolitą masę. Uformuj z niej dwie jednakowe kule, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce.
Przygotuj krem budyniowy z bitą śmietaną. W około 200 ml zimnego mleka rozpuść mąkę i skrobię. Dodaj żółtka i białko, cukier i cukier waniliowy. Zmiksuj na gładką masę.
Zagotuj resztę mleka. Do wrzącego mleka wlej powoli mieszaninę z żółtkami. Cały czas energicznie mieszaj gęstniejącą masę, by nie powstały grudki. Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Masę o konsystencji budyniu odstaw do całkowitego przestudzenia. Jej powierzchnię przykryj folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do niego budyń.
Ubij śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Gdy stanie się gęsta, partiami wmieszaj ją do kremu budyniowego. Wstaw gotowy krem do lodówki.
Rozwałkuj pierwszą porcję ciasta i przełóż ją na dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 32x23 cm. Ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20-25 minut – aż ciasto się zarumieni. W ten sam sposób wypiecz drugą porcję ciasta.
Podgrzej w rondelku cukier przeznaczony na karmel. Gdy się stopi i zarumieni, dodaj do niego masło i śmietanę kremówkę. Mieszaj, aż powstanie gładka, lśniąca masa. Odstaw do przestudzenia.
Odłóż trochę kremu do dekoracji (przełóż do rękawa cukierniczego).
Posmaruj blaty ciasta karmelem. Przełóż resztą kremu (wierzchnią warstwę ułóż na kremie karmelem do dołu). Oprósz cukrem pudrem. Udekoruj kremem z rękawa.