Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
kruche ciasto, konfitura z DomowejPiwniczki, masa migdałowa i orzechy do dekoracji przepis na 6 szt w kształcie jaja długości 20cm
Polecam.
Odsłon: 824
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1537
Polecam.
Odsłon: 824
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1537
Składniki
Najpierw kruchy spód: mąkę wysypuję na stolnicę, mieszam z cukrem. Wrzucam do mąki schłodzone masło i siekam je ostrym nożem tak, by drobne kawałeczki masła całe były oblepione mąką.
Usypuję górkę, na środku robię krater i umieszczam w nim pozostałe składniki. Śmietanka migdałowa trochę ucieka, ale nieszkodzi. Jeśli mam w lodówce dużo cytryn, to dodaję otarta skórkę z cytryny, ale rzadko to robię, dlatego nie mam jej w składnikach głównych :)
Krótko (naprawdę 3-4 minutki) zagniatam ciasto, wciskając w nie dłoń i przesuwając nieco po stolnicy - ze wszystkich sposobów, ten jest najszybszy :) Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 10- 12 minut do zamrażarki, żeby dobrze się schłodziło i stwardniało - nie może się kleić przy wałkowaniu. W tym czasie robię masę migdałową: Ubijam pianę z białek "na sztywno". Cięgle miksując dodaję cukier puder, potem żółtka, pojedynczo i na końcu łyżkę miękkiego masła. Wyłączam mikser i mieszając delikatnie łyżką dodaję tapiokę (lub makę ziemniaczaną), mąkę orkiszową, migdały. Nakładam masę migdałową do worka cukierniczego ze szprycą w kształcie rozety. A skąd mam mielone migdały ? - a stąd :) : https://smaker.pl/przepis-mleko-migdalowe-domowym-sposobem,123729,domowapiwniczka.html
Szukam w domu czegoś co ma kształt jajka - i mam! - opakowanie na "alleluja cookies", którymi czasem obdarowuję przyjaciół. Rozwałkowuję ciasto na grubość na oko, na ok 1 cm, wycinam jaja i układam na blasze. To są spody mazurków. W tym momencie włączam piekarnik, żeby się rozgrzał do 160 stopni. Robię brzegi z masy migdałowej przygotowanej podczas chłodzenia spodów. Ozdobne różyczki, ślimaczki, wałeczki - fantazjowanie stylem dowolnym :)
Do rozgrzanego piekarnika wkładam blachę z mazurkowymi półproduktami :) Piekę 25 minut góra - dół, w tym ostatnie 5 minut zmieniam półkę na wyższą i włączam tylko górną grzałkę. I to uwaga - im grubsze są mazurki, tym pieczenie będzie dłuższe, dlatego moje rozwałkowuję na maksimum 1 cm :)
Teraz polewa z konfitury. Podgrzewam konfiturę - 1 smak - cały słoiczek ok 150g. W zimnej wodzie rozpuszczam 1 łyżkę agaru i wlewam ją do konfitury, Zagotowuję. Wylewam na mazurka, powoli, łyżką. ! słoiczek konfitury na 2 mazurki. Czynność powtarzam ze smakiem nr i smakiem nr 3 :) Rozpuszczam konfiturę podgrzewając ją. Można użyć żelatyny... ale z agarem jest szybciej :) niektóre konfitury z DomowejPiwniczki są na agarze, więc tylko je podgrzewam, by stały się płynne i wylane na mazurka utworzyły ładną, jednolitą, gładką masę.
Dekoruję jeszcze zanim konfitura stężeje. Układam "alleluja cookies" jako wierzchnią warstwę (ale to nie jest konieczne). Przepis jest tutaj : https://smaker.pl/przepis-alleluja-cookies-kruche-ciastka-do-mazurka,125425,domowapiwniczka.html