Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Tłusty Czwartek, ale u mnie zamiast pączków zagościły ciasteczka z patelni. Zrobiłam je pod wpływem impulsu, żeby zająć czymś dzieci i żeby zaspokoić ich głód na coś słodkiego. Przy okazji chciałam wypróbować nowe stempelki do ciastek.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 208
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 79
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 208
Składniki
Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia. cukier waniliowy i cukier puder. Dodałam żółtko, zimną śmietanę i zimne pokrojone na plasterki masło. Dodałam jeszcze kilka kropel aromatu śmietankowego (można pominąć lub użyć innego). Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, a następnie rozwałkowałam na placek grubości ok. 0,5cm. Szklanką wycięłam kółka i na każdym kółku odcisnęłam stempelkiem do ciastek wzór. Patelnię rozgrzałam i posmarowałam ją lekko olejem. Włożyłam partię ciastek i smażyłam je na rumiano z jednej strony, a potem z drugiej. Gotowe ciastka przełożyłam na metalową kratkę do wystygnięcia. Ciastka są gotowe do jedzenia, nie trzeba ich posypywać cukrem pudrem ani dekorować czekoladą bo są wystarczająco słodkie.