Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny deser z brioszek lub chalki, jablek, orzeszków piniowych i rodzynek, przykryty bezowa chmurka. Jest tak pozywny, ze moze smialo zastapic glówne danie na slodko. Ten smak polubia nie tylko dzieci...
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 26
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1066
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 369
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 30102
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 26
Żeberka duszone to długo gotowane mięso, które po przygotowaniu rozpływają si...
Odsłon: 1066
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 369
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 30102
Składniki
Pokroic bulki lub chalke na plasterki o grubosci 1 cm. Umyc jablka, usunac gniazda nasienne i pokroic je w cienkie plasterki. Wyskrobac ziarenka z laski wanilii, oddzielic zóltka od bialek, wymieszac żółtka z mlekiem, smietaną, 2 lyzkami cukru i ziarenkami wanilii az powstanie masa mleczno-jajeczna. Wysmarowac foremke zaroodporna odrobina masla. Wlac do foremki troche masy mleczno-jajecznej, wylozyc dno kromkami brioszki i rozlozyc na nich plasterki jablek.
Warstwe jablek posypac orzeszkami piniowymi i rodzynkami i zalac nastepna porcja masy mleczno-jajecznej. Ulozyc kolejna warstwę kromek brioszek i jablek z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zalac reszta masy mleczno-jajecznej.
Posypac wierzch pokruszonymi biszkoptami i wylozyc kawalkami masla.
Piec przez ok.30-40 min. w temp 180° C Pod koniec czasu pieczenia ubic bialka z odrobina cukru i wysmarowac nimi cala powierzchnie po czym piec jeszcze 4-5 min. Podawac z sosem waniliowym. Przepis na domowy sos waniliowy: https://smaker.pl/przepis-domowy-sos-waniliowy,169631,konhambos.html