Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla drożdżowa idealnie sprawdzi się z różnymi dodatkami
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1276
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4043
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1013
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 226
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1276
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4043
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1013
Składniki
Do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i drożdże, wyrabiam w robocie lub ręką na gładkie i elastyczne ciasto . Odstawiam je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Dziele na 2 części i rozwałkowuje. Na każdą część nakładam wybrany dodatek - w moim przypadku dżem. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C.
Przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczam w misce masło, cukier, mąkę (zimne masło siekam nożem), rozcieram razem w dłoniach, powstają grudki. Nimi posypuję ciasto. Następnie wstawiam je na 25 minut do nagrzanego piekarnika.