Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla drożdżowa idealnie sprawdzi się z różnymi dodatkami
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 14
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 276
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 495
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 14
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 124
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 276
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 495
Składniki
Do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i drożdże, wyrabiam w robocie lub ręką na gładkie i elastyczne ciasto . Odstawiam je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Dziele na 2 części i rozwałkowuje. Na każdą część nakładam wybrany dodatek - w moim przypadku dżem. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C.
Przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczam w misce masło, cukier, mąkę (zimne masło siekam nożem), rozcieram razem w dłoniach, powstają grudki. Nimi posypuję ciasto. Następnie wstawiam je na 25 minut do nagrzanego piekarnika.