Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla drożdżowa idealnie sprawdzi się z różnymi dodatkami
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2304
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101841
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6237
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2304
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101841
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6237
Składniki
Do dużej miski wsypuję przesianą mąkę, roztopione i wystudzone masło, jajko, cukier puder i drożdże, wyrabiam w robocie lub ręką na gładkie i elastyczne ciasto . Odstawiam je na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.
Dziele na 2 części i rozwałkowuje. Na każdą część nakładam wybrany dodatek - w moim przypadku dżem. Po tym czasie piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C.
Przygotowuję kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczam w misce masło, cukier, mąkę (zimne masło siekam nożem), rozcieram razem w dłoniach, powstają grudki. Nimi posypuję ciasto. Następnie wstawiam je na 25 minut do nagrzanego piekarnika.