Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżówka jest dobra na wszystko :) Przynajmniej dla mnie. Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić i uwielbiam jeść. Dziś mam dla Was przepis na słodko. Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam, upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem. Do kawy, herbaty, lub mleka idealne.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 821
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 282
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 821
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 282
Składniki
Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt. Posmarować cienko kremem czekoladowym, zostawiając wolne brzegi. Jeśli kremu będzie za dużo, to może wyjść zakalec.
Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę. Przeciąć ją wzdłuż na pół, tak żeby z jednej strony zostało 1-1,5 cm nie rozcięte. Następnie przecięte kawałki ciasta zaplatać ze sobą na przemian. Końcówkę ciasta zlepić.
Obie końcówki podwinąć pod spód i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w keksówkach zostawić jeszcze na 30- 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Można też polać lukrem.