Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i pyszny deser. Smakuje na ciepło i na zimno. Domowy sos waniliowy jest wspaniałym dodatkiem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4474
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1494
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 435
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2374
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4474
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1494
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 435
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sosem z cytryny i mieszamy. Dodajemy rodzynki, cukier, podprażone na patelni migdały i wszystko mieszamy. Wykładamy na połowę każdego ciasta francuskiego wzdłuż dłuższego boku, zakładamy krótsze boki do środka i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w rolady tak, by łączenie było na spodzie. Strucle przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu polewamy sosem waniliowym lub jemy bez dodatków :)
SOS WANILIOWY Połowę śmietanki mocno podgrzewamy, resztę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się śmietanki cały czas mieszając. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy trochę mleka nieustannie mieszając (ja wlałam "na oko" :) ). Żółtka ucieramy z cukrem, dodając po trochu gorącego płynu, a na końcu miąższ z laski wanilii. Naczynie z sosem wstawiamy do zimnej wody, studzimy, często mieszając.