Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty i pyszny deser. Smakuje na ciepło i na zimno. Domowy sos waniliowy jest wspaniałym dodatkiem.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7237
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2688
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20202
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 583
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 814
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7237
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2688
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20202
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 583
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 814
Składniki
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sosem z cytryny i mieszamy. Dodajemy rodzynki, cukier, podprażone na patelni migdały i wszystko mieszamy. Wykładamy na połowę każdego ciasta francuskiego wzdłuż dłuższego boku, zakładamy krótsze boki do środka i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w rolady tak, by łączenie było na spodzie. Strucle przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu polewamy sosem waniliowym lub jemy bez dodatków :)
SOS WANILIOWY Połowę śmietanki mocno podgrzewamy, resztę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się śmietanki cały czas mieszając. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy trochę mleka nieustannie mieszając (ja wlałam "na oko" :) ). Żółtka ucieramy z cukrem, dodając po trochu gorącego płynu, a na końcu miąższ z laski wanilii. Naczynie z sosem wstawiamy do zimnej wody, studzimy, często mieszając.