Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla makowa to tradycyjne ciasto świąteczne. Pieczone i na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Dziś przedstawię mój sprawdzony przepis na struclę makową w cieście krucho - drożdżowym. Ciasto krucho - drożdżowe dłużej zachowuje świeżość. Jest smaczne, a z dodatkiem masy makowej to już na prawdę doskonały wypiek. Bez strucli trudno sobie wyobrazić święta. Własnoręcznie piekę ją tylko z okazji świąt, a w trakcie roku, jak mi przyjdzie ochota na struclę makową, to kupuję ją w ulubionej cukierni. Zwykle wówczas, jak zobaczę makowca przy okazji innych słodkich zakupów. Makowiec to smak dzieciństwa, a wszelakie smaki zapamiętane z lat dziecięcych zazwyczaj nam smakują. Tyle, że przy samodzielnie pieczonym makowcu jest trochę pracy, zwłaszcza, jak mamy zamiar samodzielnie przyrządzić masę makową. Przy samym cieście nie ma dużo zachodu. Tak więc w chwili słabości posiłkuję się makowcem kupnym, ale w sumie dość sporadycznie. Dlatego makowiec upieczony w domu od czasu do czasu smakuje jeszcze lepiej!
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 107
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 107
Składniki
Odcedzony mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy około 15 minut. Następnie odcedzamy i mielimy trzykrotnie na bardzo drobnym sicie. Mieląc mak możemy przesypywać go cukrem kryształem ( później nie będziemy go już słodzić )
W szerokim garnku topimy masło. Dodajemy zmielony mak, cukier waniliowy, miód, sparzone i odciśnięte rodzynki, migdały ( mielone lub w płatkach ( ja daję te ostatnie krusząc je jeszcze dodatkowo w dłoniach ), skórkę pomarańczową oraz kilka kropli aromatu migdałowego ( ostrożnie z ilością, bo duże ilości esencji powodują sztuczny zbyt intensywny smak - ja daję 2 - 3 krople ). Wszystko smażymy na małym ogniu ok 15 - 20 minut często mieszając. Następnie masę studzimy
Po przestudzeniu dodajemy 2 żółtka, a następnie ubitą na sztywną pianę z białek ( najlepiej zrobić to tuż przed zawijaniem strucli )
Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i `dodajemy do maki ( ja ciasto wyrabiam nie na stolnicy, lecz w szerokiej misce )
Do mąki i drożdży dodajemy pozostałe składniki: pokrojone na drobne kawałki masło, resztę cukru, jajka i żółtka oraz śmietanę. Szybko zagniatamy gładkie ciasto ( gdyby było zbyt kleiste dodajemy nieco mąki, a gdyby było za twarde - nieco śmietany ). Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki
Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 2 części. Każdą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt: krótszy bok powinien być tylko nieco dłuższy od długości keksówki ( moje miały 30 cm ). Smarujemy cienko roztrzepanym białkiem
Na ciasto nakładamy połowę masy i równomiernie ją rozprowadzamy po cieście zostawiając ok 1,5 cm przy brzegach ciasta, a następnie ciasto z makiem rolujemy ściśle w struclę ( zawijamy wzdłuż krótszego boku ). Końce strucli podwijamy pod spód
Tak przygotowaną struclę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia "zakładką" do dołu i pozostawiamy do wyrośnięcia ( 30 - 40 minut )
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45 - 50 minut ( ustawienie piekarnika : góra - dół ). Po tym czasie ciasto sprawdzamy wykałaczką. Gdy jest sucha - ciasto jest upieczone.
Strucle wyjmujemy z piekarnika, a po chwili z keksówek na drewnianą deskę. Najlepiej zrobić to chwytając za brzegi papieru do pieczenia ( jego dłuższe boki ), który u mnie zawsze wystaje poza keksówkę. Po wyjęciu papier odchylić od boków ciasta i pozostawić w ten sposób do wystygnięcia
Ciasto po całkowitym wystygnięciu można polukrować lub po prostu posypać cukrem pudrem