Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa strucla makowa, zwinięta w ślimak. Dodatkowo udekorowana śliwkami i lukrem cytrynowym. Ciasto ładnie wygląda i jest pyszne.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1270
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1270
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 45
Składniki
ciasto-Zaczynamy od rozczynu, rozcieramy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do jajek, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodajemy sól, mleko i chwilę mieszamy drewnianą dużą łyżką. Wlewamy rozpuszczone i letnie masło, mieszamy.Potem zagniatamy ręką do momentu ,aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykrywany ręcznikiem kuchennym i odstawimy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 8 części (4 na każdą tortownicę). Bierzemy porcje,kulkujemy w dłoniach i rozciągamy. Potem wałkujemy, podsypując mąką. Smarujemy 8 częścią zmieszanego maku z puszki z makiem mielonym. Zwijamy w rulon, potem w ślimak i układamy do wysmarowanej tortownicy.Następne części tak samo robimy z tym, że zwijamy już wokół pierwszego ślimaka w tortownicy.Z dwoma częściami postępujemy tak samo.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
W przestrzeniach między struclami, wkładamy cząstki śliwek. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok.45 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.
Zdjąć obręcz z tortownicy i odstawić do wystudzenia.
lukier-Cukier puder wraz z sokiem, wymieszać z odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę.Pędzelkiem posmarować tylko części widocznego ciasta.