Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla orzechowa to klasyczne, świąteczne ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia czy Wielkanocy. Z powodzeniem można także przygotować ciasto wcześniej – i zjeść w celu degustacji lub zamrozić. Deser jest niesamowicie prosty w zrobieniu, a efekt jest niesamowity – strucla jest pulchna, puszysta i mocno orzechowa.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33470
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33470
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Drożdże wymieszaj z mlekiem do ich rozpuszczenia. Dodaj mieszankę do suchych składników, a następnie dołóż masło i jajko. Masę zagniataj przez ok. 5-6 minut do uzyskania jednolitego ciasta. Przykryj miskę lnianą ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do podwojenia objętości.
Przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj orzechy, cukier, kakao, jajko i ekstrakt waniliowy. Stopniowo wlewaj mleko i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Masa powinna być dość prosta w rozsmarowaniu, ale niezbyt rzadka.
Przygotuj struclę. Ciasto przełóż na blat podsypany mąką i rozwałkuj je na duży prostokąt o grubości ok. 3-5 mm i jednym boku nie dłuższym niż 30 cm. Rozłóż na cieście równomiernie nadzienie orzechowe. Zwiń ciasto ciasno w roladę wzdłuż dłuższego boku. Przetnij ją wzdłuż na pół. Uzyskane dwa kawałki ciasta spleć ciasno ze sobą, przyciętymi krawędziami do zewnątrz. Końce strucli wsuń pod spód. Struclę przełóż do keksówki o wymiarach 30x12 cm. Przykryj ją lnianą ściereczką i zostaw na 15 minut. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 30 minut, do ładnego zezłocenia wierzchu. Struclę wyjmij i ostudź przed krojeniem. Możesz podawać ją posypaną cukrem pudrem lub skropioną lukrem.