Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla serowa to ciekawy pomysł na nietypowe i odświętne śniadanie, choć dzieci z pewnością będą o nią prosić też na co dzień. Miękkie i puszyste ciasto skrywa kremowy serek śmietankowy z nutą wanilii.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Masło rozpuść i ostudź do temperatury nieco wyższej niż pokojowa. Jajka lekko ubij. W misce wymieszaj ze sobą śmietanę, cukier, masło i sól. Mieszaj do całkowitego połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Dodaj mieszankę drożdży i jajka. Wymieszaj. Masa powinna być bardzo miękka i kleista. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny.
Przygotuj nadzienie. Mikserem połącz wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę.
Złóż struclę. Zimne ciasto podziel na pół i dobrze ugnieć aż będzie elastyczne i gładkie. Każdą część rozwałkuj na placki o wymiarach ok. 30x20 cm na blacie podsypanym mąką. Na każdym rozsmaruj równomiernie połowę nadzienia serowego, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. Każdy z placków zwiń w rulon i lekko spłaszcz. Podwiń oba końce i zaciśnij ciasto na wszystkich szwach. Strucle ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem powycinaj kształty X. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Piecz strucle serowe przez 15-20 minut, do ładnego zbrązowienia na wierzchu. Strucle wyjmij i ostudź przed krojeniem. Przechowuj je owinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.