Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strucla serowa to ciekawy pomysł na nietypowe i odświętne śniadanie, choć dzieci z pewnością będą o nią prosić też na co dzień. Miękkie i puszyste ciasto skrywa kremowy serek śmietankowy z nutą wanilii.
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 121
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20709
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 121
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20709
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26705
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1079
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4406
Składniki
Przygotuj ciasto. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą i odstaw na 5 minut. Masło rozpuść i ostudź do temperatury nieco wyższej niż pokojowa. Jajka lekko ubij. W misce wymieszaj ze sobą śmietanę, cukier, masło i sól. Mieszaj do całkowitego połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Dodaj mieszankę drożdży i jajka. Wymieszaj. Masa powinna być bardzo miękka i kleista. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny.
Przygotuj nadzienie. Mikserem połącz wszystkie składniki nadzienia na jednolitą masę.
Złóż struclę. Zimne ciasto podziel na pół i dobrze ugnieć aż będzie elastyczne i gładkie. Każdą część rozwałkuj na placki o wymiarach ok. 30x20 cm na blacie podsypanym mąką. Na każdym rozsmaruj równomiernie połowę nadzienia serowego, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca z każdej strony. Każdy z placków zwiń w rulon i lekko spłaszcz. Podwiń oba końce i zaciśnij ciasto na wszystkich szwach. Strucle ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem powycinaj kształty X. Ciasto przykryj lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Piecz strucle serowe przez 15-20 minut, do ładnego zbrązowienia na wierzchu. Strucle wyjmij i ostudź przed krojeniem. Przechowuj je owinięte w papier do pieczenia i folię spożywczą.