Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe strucle z wypełnione po brzegi soczystymi borówkami i oprószone słodką kruszonką. Przepis pochodzi z 461. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 173
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 130
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 68
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 173
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 130
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 68
Składniki
Mleko wlać do garnka, dodać masło, posłodzić i podgrzać.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać kilka łyżek ciepłego mleka z cukrem i masłem. Odstawić.
Do drugiej miski dać masło. Posłodzić cukrem pudrem. Wsypać mąkę i lekko zagnieść. Włożyć do lodówki.
Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać. Następnie wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
Przygotować nadzienie. Do wody wsypać mąkę, wlać sok z cytryny. Posłodzić cukrem pudrem. Wymieszać, przelać do garnka i ugotować kisiel. Wrzucić borówki.
Ciasto podzielić na dwie mniej więcej równe porcje. Z każdej zrobić kulę. Rozpłaszczyć i rozciągnąć na papierze do pieczenia. Nałożyć borówki. Brzegi zawinąć i skleić ze sobą. Wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnikową. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać schłodzoną kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec przez ½ godziny.