Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa strucla z makiem pyszna, lekka, idealna.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5659
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 563
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 48
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5659
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 97
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 563
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę soli i trochę ciepłego mleka. Mieszamy i czekamy aż drożdże podrosną. Dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, cukier i jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na 4 części. Zagniatamy każdą część i wałkujemy na kwadrat wielkości blachy w piekarniku. Masę makową wyjmujemy z puszki i dodajemy 2 jaka, dokładnie mieszamy. Układamy masę makową na rozwałkowane ciasto i zwijamy strucle. Strucle zawijamy w papier do pieczenia ( robimy w papierze małą zakładkę bo ciasto urośnie) i wstawiamy do piekarnika, Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Z podanych składników otrzymamy 4 strucle makowe.