Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe strucle z makiem zapraszam po przepis
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28536
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28536
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Margarynę rozpuszczam zostawiam by ostygła. Mleko delikatnie podgrzewami rozpuszczam w nim drodze Do miski daje mąkę cukier jajka, aromat ostudzony tłuszcz i mleko z drożdżami zagniatam miękkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zostawiam pod przykryciem na 1-2 godziny by wyrosło .
Wyrośnięte ciasto wykladam na stolnice podsypana mąką wyrabiam ciasto a potem dziele na 3 części .Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą makową pozostawiając po brzegach troszkę wolnego miejsca. następnie zwijamy ją tworząc roladę przód i tył strucla sklejam by masa nie wypłynęła .Ciasto układamy łączeniem w dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak by strucle do siebie sie nie dotykały, bo urosną podczas pieczenia .
Gotowe makowce smaruje roztrzepanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku na środkowej półce bez termo obiegu w 200 stopniach 30 -35 minut. Po ostudzeniu można makowce polać lukrem lub rozpuszczona czekoladą lub zostawić bez niczego. Po dokładne wykonanie zapraszam na film