Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe strucle z makiem zapraszam po przepis
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3781
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2141
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5596
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5605
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3781
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2141
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5596
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5605
Składniki
Margarynę rozpuszczam zostawiam by ostygła. Mleko delikatnie podgrzewami rozpuszczam w nim drodze Do miski daje mąkę cukier jajka, aromat ostudzony tłuszcz i mleko z drożdżami zagniatam miękkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zostawiam pod przykryciem na 1-2 godziny by wyrosło .
Wyrośnięte ciasto wykladam na stolnice podsypana mąką wyrabiam ciasto a potem dziele na 3 części .Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą makową pozostawiając po brzegach troszkę wolnego miejsca. następnie zwijamy ją tworząc roladę przód i tył strucla sklejam by masa nie wypłynęła .Ciasto układamy łączeniem w dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak by strucle do siebie sie nie dotykały, bo urosną podczas pieczenia .
Gotowe makowce smaruje roztrzepanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku na środkowej półce bez termo obiegu w 200 stopniach 30 -35 minut. Po ostudzeniu można makowce polać lukrem lub rozpuszczona czekoladą lub zostawić bez niczego. Po dokładne wykonanie zapraszam na film