Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe strucle z makiem zapraszam po przepis
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1759
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7394
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2898
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1759
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7394
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2898
Składniki
Margarynę rozpuszczam zostawiam by ostygła. Mleko delikatnie podgrzewami rozpuszczam w nim drodze Do miski daje mąkę cukier jajka, aromat ostudzony tłuszcz i mleko z drożdżami zagniatam miękkie ciasto. Tak przygotowane ciasto zostawiam pod przykryciem na 1-2 godziny by wyrosło .
Wyrośnięte ciasto wykladam na stolnice podsypana mąką wyrabiam ciasto a potem dziele na 3 części .Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Ciasto smarujemy masą makową pozostawiając po brzegach troszkę wolnego miejsca. następnie zwijamy ją tworząc roladę przód i tył strucla sklejam by masa nie wypłynęła .Ciasto układamy łączeniem w dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak by strucle do siebie sie nie dotykały, bo urosną podczas pieczenia .
Gotowe makowce smaruje roztrzepanym jajkiem i piekę w nagrzanym piekarniku na środkowej półce bez termo obiegu w 200 stopniach 30 -35 minut. Po ostudzeniu można makowce polać lukrem lub rozpuszczona czekoladą lub zostawić bez niczego. Po dokładne wykonanie zapraszam na film