Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poniższy przepis jest na dwie strucle. Strucle są polane polewą czekoladową i posypane kolorową posypką.
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 1171
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 19
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 30
Składniki
Wykonanie masy makowej: Zagotowujemy mleko z masłem i miodem, wsypujemy zmielony suchy mak. Gotujemy na wolnym ogniu 5 minut. Dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. po skończonym gotowaniu przykrywamy garnczek pokrywką i niech pod przykryciem studzi się. Do ostudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy wszystko.
Wykonanie ciasta: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, śmietanę i dodatkowo 2 żółtka. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części wałkujemy prostokątny placek o grubości pół centymetra. Każdy rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową robiąc po bokach placka margines 2 cm bez masy makowej. Tak przygotowane placki ciasta zwijamy w roladę zawijając końce pod spód. Każdą roladę zawijamy luźno w papier do pieczenia, końcówki podwijamy pod spód i przenosimy na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rolady pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 - 40 minut. Z upieczonych rolad zdejmujemy papier i odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Ostudzone strucle polewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.
Wykonanie polewy: Masło rozpuszczamy w rondelku i do rozpuszczonego masła dodajemy rozdrobnione kawałki czekolady. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady. Podczas mieszania wyłączamy źródło ciepła. Smacznego!!!