Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strudel drożdżowy z makowym nadzieniem to obowiązkowe ciasto na wigilijnym stole. Wykonany według tego przepisu wychodzi mocno wilgotny, a to za sprawą nadzienia. Długo zachowuje świeżość. Udekorowany lukrem i skórką pomarańczową smakuje wręcz obłędnie. Z podanego przepisu wykonasz dwie sporej wielkości strudle.
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2091
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2091
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Składniki
Do miski wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru, wlej pół szklanki ciepłego mleka, wsyp 3 łyżki mąki. Składniki wymieszaj do połączenia. Rozczyn odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoił swoją objętość.
Masło przełóż do rondelka i podgrzewaj do rozpuszczenia, następnie odstaw do wystudzenia.
Pozostałą część mąki przesyp do miski, dodaj pozostałą część cukru, wlej pozostałą część ciepłego mleka, wbij całe jajko, dodaj szczyptę soli, wlej ciepłe masło i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj robotem kuchennym z zamontowanym hakiem lub dłońmi. Dobrze wyrobione ciasto powinno być napowietrzone i odchodzić od miski oraz dłoni.
Ciasto drożdżowe pozostaw w misce, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta przygotuj nadzienie. Zmielony mak przesyp do rondelka, zalej mlekiem, dodaj miód, bakalie i skórkę pomarańczową. Składniki gotuj przez około 20 minut do momentu, aż mleko odparuje a masa makowa odpowiednio zgęstnieje.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na podłużny prostokąt. Nadzienie rozsmaruj równomiernie na dwóch płatach ciasta.
Ciasto drożdżowe z makiem zwiń w rulon. Strudle przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Do miseczki wbij jajko i rozkłóć je widelcem. Strudle makowe posmaruj rozmąconym jajkiem.
Strudle makowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Cukier puder połącz z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem polej wystudzone strudle. Makowce udekoruj makiem i skórką kandyzowaną z pomarańczy.