Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strudel marcepanowy"
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 583
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 583
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
Drożdże pokrusz, utrzyj razem łyżeczką cukru, łyżką mąki oraz odrobiną ciepłego mleka. Przykryj, odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiej pozostałą mąkę i cukier, szczyptę soli i cukier waniliowy. Sypkie wymieszaj. Osobno połącz jajka z re sztą mleka, rumem, kilkoma kroplami olejku migdałowego i 10 dag rozpuszczonego masła.
Płynne wlej do sypkich, dodaj zaczyn, wyrób ciasto. Odstaw na godzinę. Wsyp posiekane pistacje. Wyrób razem, rozwałkuj na prostokątny płat. Wzdłuż jednego dłuższego boku ułóż wałek z marcepanu.
Bok z marcepanem zroluj do środka. Potem zroluj drugi bok, tworząc strudel. Ciasto włóż do podłużnej formy. Odstaw na 20 min. Piecz 15 min w 180 st., a potem dopiekaj 40 min w 160 st. Polej resztą masła, posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 90 min; porcja – 250 kcal, cena 1 zł.
Tradycyjny austriacki strudel różni się od drożdżowego i jest dość pracochłonny, a do tego trudny w przygotowaniu. Zagniecione z mąki, tłuszczu oraz żółtek ciasto należy bowiem rozwałkować, a potem bardzo delikatnie rozciągać rękoma tak, aby powstał maksymalnie cienki placek. Tylko wówczas strudel będzie idealny i wyjątkowo chrupiący.
. Zamiast marcepanu, możesz rozłożyć na cieście owoce lub gęsty krem nugatowy.Źródło: Świat kobiety