Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystałem biały mak, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 61
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 121
Składniki
Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny. Na sicie położyłem gazę i odcedziłem mleko. Odcisnąłem mak na ściereczce i 2 razy przepuściłem przez maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem. Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny. W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki. Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut.