Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Suflet to słodki przysmak rodem z kuchni francuskiej. Swoją lekką teksturę rozpływającej się w ustach pianki zawdzięcza mocno ubitym białkom. Odrobina kwasu (np. soku z cytryny) sprawia, że staje się jeszcze lżejszy i bardziej puszysty. Suflet jest zarazem – w odróżnieniu od bezy – cudownie wilgotny dzięki zawartości masła i żółtek. A gdyby tak dodać jeszcze trochę czekolady?... Palce lizać. Jeśli należysz do wielbicieli czekolady, ten suflet stanie się twoim ulubionym deserem.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 457
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3067
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2145
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9773
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 457
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3067
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2145
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 9773
Składniki
Przygotuj 6 żaroodpornych foremek (tzw. ramekinów) o pojemności około 200-250 ml. Natłuść je wewnątrz masłem i oprósz cukrem.
Połam czekoladę na mniejsze kawałki. Roztop w kąpieli wodnej razem z masłem, co pewien czas mieszając. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosyp cukier. Dodaj także sok z cytryny.
Połącz żółtka z lekko przestudzoną masą czekoladową. Następnie delikatnie wymieszaj ją z białkami. Rozłóż równomiernie do foremek. Wyrównaj powierzchnię sufletów. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 210°C i od razu zmniejsz temperaturę do 190°C. Piecz przez około 15 minut. Gotowe suflety podawaj w foremkach, udekorowane truskawkami.