Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swawolnik to jeden z wariantów napoleonki – na cieście francuskim, pod chrupiącą, kokosową pierzynką.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1320
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 227
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1320
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 227
Składniki
Przygotuj kokosową pierzynkę. Podgrzej w rondelku (na wolnym ogniu) mleko z masłem i cukrem. Mieszaj co pewien czas. Gdy masło i cukier się roztopią, dodaj do rondelka wiórki kokosowe. Podgrzewaj do chwili, gdy wiórki wchłoną cały płyn.
Podziel ciasto francuskie tak, by uzyskać 3 jednakowe płaty (o wymiarach około 24x24 cm). Ponakłuwaj je widelcem i upiecz po kolei przez około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 200°C. Na jeden z arkuszy przed pieczeniem wyłóż kokosową pierzynkę.
Zagotuj około 600 ml mleka z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii (na czas gotowania możesz też włożyć do garnka pusty strąk). Wymieszaj resztę mleka z proszkiem na budyń, mąką pszenną i żółtkami. Dodaj mieszaninę do gotującego się mleka. Od razu zacznij energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Gotuj na wolnym ogniu i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw ją do wystudzenia. Powierzchnię przykryj kawałkiem folii spożywczej, by się nie ścięła.
Utrzyj masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj masę budyniową. Miksuj całość, aż powstanie gładki krem. Przełóż kremem blaty upieczonego ciasta. Blat z kokosową pierzynką ułóż na wierzchu.