Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja mama pochodziła z okolic Trok, z małej miejscowości zwanej Brażoła. Wiele potraw przyrządzała według przepisów litewskich. Uwielbiałam zawsze śliżyki. Mama podawała je z kompotem. A tego nie znosiłam. Bardzo lubiłam i lubię chrupać te małe ciasteczka przypominające kopytka. Mama robiła je bez maku. A ja spróbowałam kiedyś u koleżanki takich śliżyków z makiem . I takie mi najbardziej smakują.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4857
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5785
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7408
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4857
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5785
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7408
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać suche składniki i olejek ( kilka kropli) , wymieszać. Drożdże rozgnieść z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do mleka dodać masło i lekko podgrzać. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i mleko z masłem oraz jajka, Zagnieść ciasto i wyrobić je na gładką kulę.
Przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Z ciasta formować wałeczki i pokroić jak kopytka. Wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na złoty kolor . Około 10-15 minut. Śliżyki wyjąć i dobrze wystudzić. Przełożyć do blaszanego pudełka i schować przed mężem. Koniecznie!!! Smacznego!!!