Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna szarlotka to świetny pomysł na słodką przekąskę podczas rodzinnych imprez, jest łatwa do zrobienia i z pewnością uda się każdemu laikowi kulinarnemu. Szarlotka doskonale prezentuje się na wigilijnym stole, pośród innych świątecznych smakołyków.
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 133
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 538
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 133
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 538
Składniki
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak, dodajemy pokrojone miękkie masło oraz żółtka. Dłonią wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby możemy dosypać odrobinę mąki). Wyrobione ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki, okrągły placek, przekładamy go do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy, wylepiając boki formy. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C około 15-20 minut, po upieczeniu przestudzamy.
Wystudzone ciasto posypujemy 2 łyżkami bułki tartej a następnie równomiernie rozprowadzamy na nim prażone jabłka, wierzch jabłek posypujemy pozostałą bułką tartą.
Z białek ubijamy sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier oraz budyń. Ubitą pianę dokładnie rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C około 40 minut.