Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne, mięciutkie pierniczki, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, takie pierniczki nie dość ze smakują wybornie , są pyszne to jeszcze są ozdobą na naszym świątecznym stole.
foremki, miska, nóż, garnek, folia spożywcza, ścierka,
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22868
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4812
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22868
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1860
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4812
Składniki
Miód z masłem i cukrem rozpuszczamy w garnku a następnie studzimy. Mąkę wsypujemy do miski dodajemy kakao, przyprawę do piernika, odrobinę cynamonu, sodę, proszek do pieczenia, jajka i na koniec wystudzony miód. Ugniatamy ciasto dokładnie je wyrabiając. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i rozwałkujemy na grubość 3 - 5 mm. Foremkami o różnych kształtach wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 - 15 minut. Upieczone i wystudzone pierniczki lukrujemy i dekorujemy według uznania. Pierniczki wkładamy do szczelnie zamkniętego pudełeczka. Lukier; Białka ubić, cieniutkim strumykiem wlewać sok z cytryny, ciągle ubijając dodawać cukier puder. Rada; Do pudełeczka można włożyć skórkę z jabłka, wtedy pierniczki utrzymują wilgotność i super miękkość.
Pyszne choinki i ciasteczka gotowe do podania.
Ciasto na pierniki gotowe.
Pierniczki po upieczeniu.
Gotowe pierniczki i choinki.