Jak drobne wypieki oprócz pierniczków przygotowujecie na święta? Jeśli nie macie pomysłów, skorzystajcie z naszej pysznej propozycji. Kruche, maślane ciasteczka z dodatkiem żurawiny i białej czekolady z pewnością przypadną do gustu twoim bliskim.
Świąteczne ciasteczka maślane z żurawiną
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 60 g białej czekolady
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 60 g białej czekolady
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej

Etapy przygotowania
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Suszoną żurawinę niedbale posiekaj.
Masło utrzyj z cukrem i łyżeczką pasty waniliowej. Następnie dodaj żółtko, wsyp mąkę, żurawinę i czekoladę. Całość wyrabiaj na małych obrotach, do połączenia się składników.
Gotową masę zawiń w papier do pieczenia i umieść na 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 60 g białej czekolady
- 30 g suszonej żurawiny
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Czekoladę pokrój na małe kawałki. Suszoną żurawinę niedbale posiekaj.
Masło utrzyj z cukrem i łyżeczką pasty waniliowej. Następnie dodaj żółtko, wsyp mąkę, żurawinę i czekoladę. Całość wyrabiaj na małych obrotach, do połączenia się składników.
Gotową masę zawiń w papier do pieczenia i umieść na 1 godzinę w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Wykrawaj ciasteczka i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 10 minut.
Czym można by było zastąpić pastę waniliową ?
Pyszotka:)
Pyszne, kuszące ciasteczka.;)