Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proponuję pyszne ciasteczka z konfiturą. Wykorzystałam do nich wykrawacze w kształtach bożonarodzeniowych. Jeśli takich nie posiadamy możemy użyć małej gwiazdki, kółeczka czy serduszka, aby wyciąć środek. Efektem ubocznym są mini ciasteczka, które piekę obok kółek do przekładania. Ciasteczka są pyszne, a świąteczny motyw idealnie wpasuje się do potraw podawanych na świąteczny stół. Z tej ilości składników wycięłam 70 ciasteczek, czyli po przełożeniu otrzymałam 35 pyszniutkich ciastek i 35 mini ciasteczek, które można wykorzystać do granoli, deserów świątecznych czy ozdoby ciast, jeśli oczywiście dotrwają.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3811
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 709
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3811
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 385
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 709
Składniki
Mąkę przesiać, dodać proszek i cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać
Do suchych składników dodać pokrojone w kawałki masło i żółtka. Wyrobić na gładkie ciasto
Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto trzeba podsypywać mąką, bo się klei do deski i do wałka
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami kółka ( lub inne kształty ). W połowie z nich wykrawamy otworki
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Pieczemy w temperaturze 170 stopni ( góra- dół ) ok 17-18 min aż do leciutkiego zrumienienia
Po wyjęciu ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy, w tym czasie pieczemy druga porcję ciasteczek
Po wystudzeniu ciasteczka z dziurką oprószamy j cukrem pudrem
Przekładamy konfiturą składając ciasteczko pełne i z dziurą( daję niewielką ilość konfitury tylko na sam środek ciasteczka )
Z tej ilości składników wychodzi ok 35 złożonych ciasteczek