Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z bakaliami i świątecznymi przyprawami jest nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Aby z czystym sumieniem zjeść kolejny kawałek takiego ciasta, wybrałam odpowiednie składniki, które zapewniaja ten sam smak z roślinnym olejem zamiast masła i z mąką z płatków owsianych i migdałów zamiast mąki pszennej. Twaróg zapewnia ciastu wilgotność. Efektem jest pyszne, bezglutenowe ciasto, które zadowoli również alergików i każdego, kto zdrowo się odżywia.
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 82
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 294
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 82
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1343
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 294
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 64
Składniki
Platki owsiane zmiksowac na gruba make. Suszone owoce pokroic w drobna kostke, orzechy laskowe i nerkowca posiekac. Umyc cytryne i zetrzec skórke. Wlac twaróg do duzej miski i wymieszac z jajkami. Dodac olej migdalowy, olej rzepakowy i syrop klonowy, cynamon, przyprawe do piernika, szczypte galki muszkatolowej, skórke z cytryny, olejek z gorzkich migdalów i szczypte soli. Zagniesc z maka owsiana i maka migdalowa na gladkie ciasto.
Dodac mleko owsiane oraz posiekane orzechy i suszone owoce. Odstawic ciasto na ok. godzine, nastepnie rozgrzac piekarnik do 180° C
Rozlozyc papier do pieczenia na blasze. Zwilzyc rece, uformowac ciasto i ulozyc na blasze do pieczenia. Piec 40 minut. Po upieczeniu odstawic do ostygniecia. Posmarowac odrobina oleju roslinnego i posypac siekanymi migdalami. Alternatywnie posmarowac maslem i posypac cukrem pudrem.
Ciasto przechowuje sie ok. 2 tygodni nie tracac swojej wilgotnosci, mozna je tez zamrozic.