Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto o wielu smakach - ilovebake.pl
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12173
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1366
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12864
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4713
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12173
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1366
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12864
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4713
Składniki
Masło miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik, do drugiej mak, natomiast trzecią część łączymy z cynamonem oraz kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy o śr. 24-26 cm w temp. 180 C przez około 20 min. do tzw. suchego patyczka. Każdy płat studzimy. Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy 1/2 kremu, następnie przykrywamy makowym blatem, który lekko dociskamy. Wylewamy ostatnią część kremu i przykrywamy różowym blatem. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śmietankę ubijamy na sztywno i smarujemy wierzch ciasta, zaraz przed podaniem.