Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podzielę się z Wami przepisem na wyjątkowe ciasto Świąteczny Makowiec. To idealna propozycja na każdą okazję – zarówno na święta, jak i na codzienny deser. Aromatyczne i wilgotne, z delikatną nutą wanilii, z pyszną polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi. Ten makowiec to prawdziwa uczta dla podniebienia! Zachęcam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach. Smacznego!
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 673
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 34
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2120
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 182
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 673
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 34
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2120
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 182
Składniki
Zmielony mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem i podgrzewamy na małym płomieniu kilka minut, cały czas mieszając żeby się nie przypalił, po czym odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Rodzynki zalewamy niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy na 30 minut po czym odcedzamy i studzimy. Orzechy włoskie siekamy na mniejsze kawałki.
W misce umieszczamy miękkie masło, wsypujemy cukier kryształ oraz cukier wanilinowy i całość miksujemy do uzyskania puszystej masy, w trakcie ucierania dodajemy po jednym jajku. Do masy wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy. Następnie do masy partiami dodajemy wystudzony mak, całość jeszcze raz miksujemy. Rodzinki łączymy z łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Do ciasta wrzucamy również posiekane orzechy, ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników. Zamiast rodzynek i orzechów włoskich możemy dodać swoje ulubione bakalie. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozsmarowujemy. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w 180°, upieczone ciasto studzimy.
Do garnka wkładamy masło i wlewamy mleko, wszystko rozpuszczamy na małym płomieniu. Następnie dodajemy połamaną czekoladę i cały czas mieszając, podgrzewamy aż czekolada się roztopi, nie gotujemy. Gotową polewę zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Tak przygotowaną polewę wlewamy na ciasto i dokładnie ją rozsmarowujemy, wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Tak przygotowane ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.