Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tego właśnie piernika. Ciasto przygotowujemy pięc tygodni wcześniej a pieczemy je na 2-3 dni przed świętami.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1155
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 125
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 442
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1155
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 125
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 442
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 68
Składniki
Miód, smalec i cukier roztopić na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Sodę rozrobić z mlekiem. Jajka roztrzepać widelcem. Mąkę przesiać do miski. Stopniowo dodawać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć je do szklanego naczynia lub kamiennego garnka na pięć- sześć tygodni. Ale można go upiec i po dwóch tygodniach - też będzie pyszny. Owinąć dokładnie folią.Wynieść w chłodne miejsce. Na trzy dni przed wigilią ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Cienko rozwałkować i piec w dużej formie, wyłożonej papierem. Każdy blat piec osobno około 20 minut w temp. 175 stopni. Uważać, by ciasta nie przesuszyć, bo będzie zbyt twarde i nawet po przełożeniu nie zmięknie. Przekładać powidłami śliwkowymi lub ulubioną masą ale dopiero na następny dzień. Obciążyć deseczką przez noc. Przeciąć ciasto wzdłuż, a następnie jeszcze każdą część na pół. Dopiero wtedy każdą część oblać polewą czekoladową a po zastygnięciu polewy-owinąć folią. Ciasto zachowuje do dwóch miesięcy świeżość.
Śmietanę roztopić z cukrem na wolnym ogniu, dodać kakao. Zestawić z ognia i ostudzić. W gorącej wodzie rozmieszać żelatynę. Połączyć składniki i oblać piernik.