Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniale delikatny, idealny na świąteczne popołudnia sernik makowo-kajmakowy. Przepis Liski w wykonaniu Kocurka.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2988
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 301
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 76
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1882
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12703
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2988
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 301
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 76
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1882
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12703
Składniki
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć od spodu papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175oC 30g masła roztopić. Ciasteczka i krakersy pokruszyć wałkiem lub zmielić w malakserze/blenderze. wymieszać w garnuszku z masłem i cukrem.Powstałą kruchą masę wysypać na dno tortownicy, wyrównać i delikatnie wygładzić łyżką.
Ser zmiksować z cukrem, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. dodać mąkę i aromat. Masę podzielić na dwie części, do jednej wmiksować masę makową, do drugiej 200g kajmaku, miksując tak długo, aby nie było kajmakowych grudek.
Na ciasteczkowy spód delikatnie wyłożyć łyżką ser z makiem, następnie również delikatnie część z kajamkiem. Piec 70 minut, studzić w piekarniku z otwartymi drzwiami.