Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny tort o smaku piernika nadziewany śmietaną z kremem korzennym i konfiturą owocową z moreli, jagód peruwiańskich jagód i żurawiny. Jest bardzo prosty w wykonaniu i chociaż lista składników wydaje się długa, zawiera produkty, które się powtarzają.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 48
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4185
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8630
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 48
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 132
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4185
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8630
Składniki
Na wstepie kilka uwag dotyczacych skladników. *Jagody peruwianskie, zwane równiez miechunka peruwianska, rodzynkiem brazylijskim czy wisnia peruwianska, sa dostepne w Polsce, ale mozna je podobnie jak morele zastapic innymi owocami. **Krem korzenny jest równiez dostepny w sklepach, glównie produkt firmy Lotus "Biscoff Biscuit Spread", ale bardzo latwo jest zrobic krem domowy, który ma róznorodne zastosowanie w kuchni. Przepis podalam niedawno: https://smaker.pl/przepis-krem-korzenny,168798,konhambos.html
Natluscic dno foremki, boki wylozyc ew. papierem do pieczenia. Oddzielic jajka., rozpuscic maslo, ubic biaka z cukrem i sola, dodac delikatnie zóltka. Wymieszac make, make ziemniaczana, kakao i przyprawę korzenna, dodac ostroznie do masy jejecznej. Wymieszac lyzke ciasta ze stopionym maslem i dodac maslo do ciasta. Wlozyc ciasto do foremki i piec w temp 180° C przez ok. 25-30 minut.
Przygotowac mus z moreli i przelac do garnka. Pokroic drobno jagody peruwianskie, suszone morele i zurawine. Dodac owoce (z wyjatkiem zurawin!) do musu z moreli i podgrzac. Gotowac na malym ogniu przez 5 minut, nastepnie dodac zurawine. Wstawic confit przykryty do lodówki, aby ostygl.
Wlozyc wszystkie składnikii syropu do rondelka i gotowac na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zdjac z ognia i pozostawic na kolejne 15 minut. Nastepnie przecedzic, wlac do sloika i ostudzic.
Ubic smietane z cukrem. Wymieszac mascarpone z kremem korzennym i cynamonem i dodac bita smietane.
Przeciac biszkopt dwa razy na 3 równe plastry. Umiescic pierwszy biszkopt na talerzu i nasaczyc go pomarańczowym syropem, posmarowac korzennym kremem i polowa owocowego confitu. Aby owoce nie byly widoczne z boku, "wstrzyknac" waska obwódke z kremu jako "granice". Podobnie postapic z drugim biszkoptem. Nasaczyc trzeci biszkopt syropem i polozyc na tort nasaczona strona. Nasmarowac caly tort cienka warstwa kremu i wstawic do lodówki na co najmniej pól godziny. Nastepnie nalozyc jeszcze raz pozostały krem.
Udekorowac wedlug uznania np. jagodami peruwianskimi, zurawina, kremem i cienka warstwa czekolady.
Tort smakuje najlepiej jesli postoi przez noc w lodówce.