Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe, kruche ciasteczka z kremem, lukrem i wiórkami kokosowymi. Proste w przygotowaniu a z jednej porcji sporo ich wychodzi. Ciasteczka są idealne na różne okazje. Zapraszam po przepis.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Ciasto: Margarynę siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i władamy do lodówki na ok 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.3 mm i wycinamy krążki kieliszkiem (takim o średnicy ok 2-3cm), układamy na blachę wyłożoną papierem i wstawimy do piekarnika. Pieczemy w 180 st. C, funkcja góra/dół na złoty kolor – ok 15min. Upieczone ciasteczka studzimy i lukrujemy.
Lukier: Mieszamy oba cukry i dodajemy białka. Dokładnie mieszamy. Najlepiej jest to zrobić mikserem. Upieczone i wystudzone ciasteczka maczamy jedną stroną w lukier i odkładamy aż lukier dokładnie nam wyschnie. Możemy przyspieszyć ten proces wstawiając ciasteczka do lekko nagrzanego piekarnika (50 st. C) z funkcją termoobiegu.
Masa: Jajka z cukrem ubijamy na parze. Do większego garnka lejemy wodę i stawiamy na gazie a do mniejszego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Stawiamy go na większym garnku. Musimy uważać żeby dno nie dotykało wody. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie puszysta, jasnożółta masa. Masło ucieramy mikserem aż zrobi się puszyste i jasne. Do masła dodajemy przestudzoną masę jajeczną i ubijamy. Gdy masa jest gotowa, smarujemy jedno ciasteczko (stronę bez lukru) i przykrywamy je drugim ciasteczkiem. Brzegi obtaczamy w wiórkach kokosowych. I tak do wyrobienia wszystkich ciasteczek :) Smacznego. Zapraszam na blog www.pyszotki.pl