Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój ulubiony przepis na szarlotkę. Klasyczna i najlepsza.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39822
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 413
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9285
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39822
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 413
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 379
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9285
Składniki
Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ze zbędnej ilości soku i wymieszaj z cynamonem.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i cukier waniliowy oraz starte na grubych oczkach masło, wszystko delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj jajko, żółtko i śmietanę, ugnieć ciasto.
Gotowe ciasto podziel na dwie równe części.
Rozwałkuj podsypując delikatnie mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny. Brytfannę posmaruj dokładnie masłem i wyłóż jeden rozwałkowany placek, a na niego wyłóż jabłka z cynamonem.
Rozsmaruj równo po całej powierzchni jabłka, wszystko przykryj drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu porób widelcem otwory.
Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu.
Ciasto możemy obsypać cukrem pudrem. Smacznego !!!