Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja pierwsza tego lata szarlotka. Ciasto jest kwaskowate i ma piękny, żółty kolor. Jest też bardzo kruche. Serdecznie polecam.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 461
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 181
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 461
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 181
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, ekstraktu waniliowego, żółtek i masła zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wylepić dno. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 15 minut. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i dać na 1/2 godziny do zamrażarki. Papierówki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na ostrzach do szatkowania ogórków, czy kapusty. Uniknie się wtedy puszczania zbędnego soku. Posypać cynamonem. Jest to konieczne, gdyż jabłka szybko ciemnieją.
Starte jabłka wyłożyć na ciasto. Na nie ubitą na sztywno pianę z czterema łyżkami cukru. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Posypać wiórki równo na całym cieście. Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.