Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja pierwsza tego lata szarlotka. Ciasto jest kwaskowate i ma piękny, żółty kolor. Jest też bardzo kruche. Serdecznie polecam.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3032
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 356
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 101
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1925
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12729
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3032
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 356
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 101
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1925
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12729
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, ekstraktu waniliowego, żółtek i masła zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wylepić dno. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 15 minut. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i dać na 1/2 godziny do zamrażarki. Papierówki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na ostrzach do szatkowania ogórków, czy kapusty. Uniknie się wtedy puszczania zbędnego soku. Posypać cynamonem. Jest to konieczne, gdyż jabłka szybko ciemnieją.
Starte jabłka wyłożyć na ciasto. Na nie ubitą na sztywno pianę z czterema łyżkami cukru. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Posypać wiórki równo na całym cieście. Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.