Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli choć raz przygotujesz szarlotkę w ten sposób, być może będzie to twój ulubiony przepis na jabłkowy wypiek. Do wykonania tej szarlotki nie potrzebujesz jajek ani mleka, a wymagane składniki na pewno znajdują się w twojej kuchni. Przepis jest niezwykle prosty i łatwy do zapamiętania, ponieważ jego receptura opiera się na 3 szklankach (250 ml) – cukru, mąki i kaszy manny.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 69
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 69
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość i rozsyp ponownie do 3 szklanek tak, by w każdej szklance znajdowały się wymieszane produkty w równych proporcjach.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cienkie plasterki. Nie przejmuj się, że jabłka ciemnieją.
Przygotuj tortownicę (średnica 22 cm), na spód wysyp pierwszą szklankę suchej mieszanki i wyrównaj. Na to wyłóż połowę jabłek i wysyp kolejną porcję suchych składników. Powtarzaj czynność do wykończenia składników tak, aby sypka warstwa była na wierzchu ciasta. Na koniec zetrzyj na górze ciasta mocno schłodzone masło lub polej ciasto rozpuszczonym i lekko schłodzonym masłem. Wstaw tortownicę do pieca nagrzanego do 170-180°C i piecz około 50-60 minut. Upieczoną i wystudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.