Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli choć raz przygotujesz szarlotkę w ten sposób, być może będzie to twój ulubiony przepis na jabłkowy wypiek. Do wykonania tej szarlotki nie potrzebujesz jajek ani mleka, a wymagane składniki na pewno znajdują się w twojej kuchni. Przepis jest niezwykle prosty i łatwy do zapamiętania, ponieważ jego receptura opiera się na 3 szklankach (250 ml) – cukru, mąki i kaszy manny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5500
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1000
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11971
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5117
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1424
Składniki
Do dużej miski wsyp kaszę manną, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie całość i rozsyp ponownie do 3 szklanek tak, by w każdej szklance znajdowały się wymieszane produkty w równych proporcjach.
Obierz jabłka i zetrzyj na tarce jarzynowej lub pokrój w cienkie plasterki. Nie przejmuj się, że jabłka ciemnieją.
Przygotuj tortownicę (średnica 22 cm), na spód wysyp pierwszą szklankę suchej mieszanki i wyrównaj. Na to wyłóż połowę jabłek i wysyp kolejną porcję suchych składników. Powtarzaj czynność do wykończenia składników tak, aby sypka warstwa była na wierzchu ciasta. Na koniec zetrzyj na górze ciasta mocno schłodzone masło lub polej ciasto rozpuszczonym i lekko schłodzonym masłem. Wstaw tortownicę do pieca nagrzanego do 170-180°C i piecz około 50-60 minut. Upieczoną i wystudzoną szarlotkę posyp cukrem pudrem.