Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amerykańska szarlotka na kruchym cieście z soczystym, jabłkowym nadzieniem i słynną kratką u góry. Składniki na to ciasto wato mieć zawsze pod ręką.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8219
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8219
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy zagniatać ciasto. Następnie dodajemy zimną wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych kroimy w drobną kostkę. Do jabłek dodajemy cukier waniliowy, cynamon, kardamon i mąkę. Składniki mieszamy.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Dzielimy je na dwie części w proporcjach 1:2. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek na kształt okrągłej formy.
Formę natłuszczamy masłem. Większym plackiem wyklejamy spód i brzegi formy. Na środek wykładamy jabłkowe nadzienie. Mniejszy placek kroimy w podłużne paski. Z wykrojonych pasków tworzymy kratkę na górze szarlotki.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy ciasto przez kolejne 50 minut.
Po tym czasie amerykańska szarlotka powinna się delikatnie zarumienić od góry. Upieczone ciasto odstawiamy na chwilę do przestudzenia, lekko ciepłą serwujemy gościom i domownikom.